weather.gr
– !
 

Θυμμαι τον εαυτ μου παιδ… πριν απ αρκετ χρνια, να παρακολουθ εκστασιασμνος τις συζητσεις των θεων μου απ τις εμπειρες τους στις μεταλλευτικς στος του Λαυρου.Δεκαετες ολκληρες δολεψαν κτω απ τις πιο αντξοες συνθκες στις γαλαρες, συλλγοντας πολτιμα πετρματα για λογαριασμ της Γαλλικς εταιρεας. Απ ττε (δεκαετες 70-80) εχαν αρχσει να συζητνε για την «αναστλωση» του αρχαου θετρου στο θορικ (που παλαιτερα το ονμαζαν και θερικ λγω της επιδημας που εχε πλξει τους μικρασιτες πρσφυγες στις κατασκηνσεις που εχαν στηθε στον διο χρο), ενς θετρου με τερστια αρχαιολογικ αξα, το οποο βρσκεται λγο πριν την εσοδο της πλης του Λαυρου.

Πρκειται για το αρχαιτερο θατρο στην Ευρπη, σγουρα να απ τα αρχαιτερα στον κσμο, κατασκευστηκε τον 6 αινα π.χ. και η ιδιαιτερτητα του βρσκεται στο ιδιμορφο ελλειψοειδς σχμα του σε αντθεση με την ημικυκλικ κατασκευ των νετερων σε χρονολογα θετρων. ταν το επκεντρο του αρχαου Δμου του Θορικο, που ανκε στην πλη-κρτος των Αθηνν και χρησιμοποιετο χι μνο για παραστσεις αλλ και για τις συνεδρισεις των πολιτν του Δμου. Η χωρητικτητα του ανρχεται στους 4.000 θεατς. Στον χρο του θετρου υπρχε μικρς νας του θεο ΔΙΟΝΥΣΟΥ και δωμτια για την διαμον των ηθοποιν.  Στην ανατολικ πλευρ υπρχει μα μεγλη αθουσα με κερκδες διπλο επιπδου λαξευμνες στο βρχο, που ταν πιθανς τπος συγκντρωσης και προετοιμασας των θεμτων που επρκειτο να συζητηθον στις συνελεσεις του Δμου. Δπλα στο δυτικ διζωμα του θετρου (το οποο πως βλπετε στην παραπνω φωτογραφα εναι σε κακ χλια) υπρχουν ευρματα απ να σπτι με πεντκλινο δωμτιο, πιθαντατα δωμτιο συμποσων, και εξωτερικ αυλ. Εντπωση προκαλε το γεγονς, τι ακριβς ντια της σκηνς του θετρου και σε παρλληλη εποχ με την λειτουργα του, υπρχε νεκροταφεο που χρησιμοποιθηκε απ τον 6ο αι. π.Χ. ως τα μσα του 4ου αι. π.Χ. Βρεια του θετρου υπρχει ο λφος Βελατορι που στην κορυφ του φιλοξενε θολωτος τφους της μυκηναικς περιδου (1.600-1.100 π.χ.). Μχρι στιγμς χουν ανακαλυφθε πντε (ο νας μεγαλτερος απ τον λλον) με πλθος απ κτερσματα στο εσωτερικ τους, εν λη η γρω περιοχ εναι γεμτη απ αρχαιολογικ ευρματα που μαρτυρον τον ντονο εποικισμ ενς μεγλου λατρευτικο κντρου της ευρτερης περιοχς στην εποχ εκενη.

Τα ευρματα μως δεν σταματον εδ. Δπλα ακριβς απ το αρχαο θατρο, στκει σως να απ τα αρχαιτερα «πλυντρια» μεταλλεματος του 6ου αινα π.χ. Τα «πλυντρια» εναι ειδικς κατασκευς των αρχαων μεταλλευτν, στις οποες μεταφρονταν τα μεταλλεματα μετ την εξρυξη, το θρυμματισμ και το κοσκνισμ τους, για τον εμπλουτισμ τους, δηλαδ για να καθαριστον ακμη καλτερα. Το μετλλευμα βγαινε απ μια παρακεμενη σπηλι, ακριβς δπλα απ το πλυντριο, στην οποα υπρχε μεγλη ποστητα απ ασμι και μλυβδο. Να σημειωθε τι απ το συγκεκριμνο ασμι, κατασκευστηκαν τα πρτα αττικ τετρδραχμα, το Αθηναικ νμισμα που κυριρχησε για σχεδν 5 αινες και εχε στην μα ψη την Αθην και στην λλη την γλακα (κουκουβγια). Ο χρος αυτς αποτλεσε την κρια πηγ χρηματοδτησης των σχεδων της Αθνας κατ τον «χρυσ αινα» της πλης. Το συγκεκριμνο μεταλλεο, μαζ με τα υπλοιπα μεταλλεα της περιοχς διναν στην πλη της Αθνας 750 τλαντα τον χρνο με τα οποα ο Θεμιστοκλς κατασκεασε τον περφημο στλο της πλης.

Πρκειται για να τοπο απαρμιλλης φυσικς ομορφις, με τερστια πολιτιστικ και αρχαιολογικ αξα, εν σε λα αυτ ας προσθσουμε το γεγονς τι σε πολ κοντιν απσταση, ανατολικ απ το θατρο και τον λφο, βρσκεται το αρχαο λιμνι του Λαυρου. Απ εκε ξεκινοσε τμμα του στλου απ τις τριρεις των Αθηναων, με σκοπ το εμπριο, την μεταφορ των θησαυρν της γης σε συμμαχικ λιμνια, τις πολεμικς αποστολς, αλλ και τις μεταφορς πολιτν απ λη την επικρτεια για την συμμετοχ τους στις θρησκευτικς-τελετουργικς διαδικασες στον συγκεκριμνο χρο. Στην πεδιδα ντιοδυτικ του οικισμο, υπρχουν τα ερεπια δωρικο ναο, του 5ου αι. π.Χ., που χει γνει γνωστς ως «νας της Δμητρας και Κρης» απ επιγραφ που βρθηκε στην περιοχ. Στην μυθολογα, πως αναφρεται στον ομηρικ μνο (χι του γνωστο ποιητ) προς την Δμητρα, εδ βρθηκε η θε αιχμαλωτισμνη απ πειρατς κατ το ταξδι της απ την Κρτη, κατφερε να δραπετεσει και να μεταβε στην Ελευσνα.

Μετ την εξντληση των μεταλλεων του Λαυρου και την καταστροφ του Θορικο απ το Ρωμαο αυτοκρτορα Σλλα το 86 π.Χ. η περιοχ εγκαταλεφτηκε. Κατοικθηκε και πλι, κατ τη περοδο που συνθως ονομζουμε «Βυζαντιν», στην αρχ της,  ως δηλαδ τον 7ο αι. μ.Χ., μχρι την εποχ που ξεκιν η κθοδος των σλαβικν φλων προς τον ηπειρωτικ ελλαδικ χρο.  Ας σημειωθε πως η περιοχ της Λαυρεωτικς χει χαρακτηριστε με νομοθετματα Εθνικς Δρυμς, Αρχαιολογικς χρος, Ιστορικς τπος και Τοπο Ιδιαιτρου Φυσικο Κλλους.… Και μως…η γη αυτ, χει εγκαταλειφτε στην τχη που ορζει το πρασμα του χρνου και ρημζει στην κυριολεξα. Οι ποιες ταμπλες (περ αναστλωσης) του υπουργεου πολιτισμο και της δημοτικς αρχς του Λαυρου δεν μπορον να καλψουν την χρνια «εγκληματικ» αδρνεια για την λλειψη ανδειξης της διαχρονικ ιστορικς σπουδαιτητας του συγκεκριμνου τπου. Σε οποιοδποτε λλο κρτος, που θλει απλ να λγεται σοβαρ και να επικαλεται χωρς ντροπ το «αρχαο νδοξο παρελθν» η συγκεκριμνη περιοχ θα εχε αναδειχθε σαν αρχαιολογικ-πολιτιστικ πρκο. Θα εχε προστατευτε απ την «επσημη» «ανεπσημη» αρχαιοκαπηλα, που συντελεται στην περιοχ απ τις αρχς του 18ου αινα(!!!), ετε με την μορφ Αγγλικν, Γαλλικν και Ιταλικν «ιδιωτικν εταιρειν» που στις τξεις τους υπρχαν αρκετο «περιηγητς» και «εξερευνητς», ετε με την δρση Ελληνικν «συμμοριν» που σε συνεργασα με ευρωπαους κλεπταποδχους ξεγμνωσαν την περιοχ απ τους ιστορικος θησαυρος της, συνεχζοντας την καταστρεπτικ  τους «δρση»μχρι και τις τελευταες δεκαετες του εικοστο αινα.

Γυρνντας στο σμερα, θα μποροσε εν υπρχε πολιτικ βοληση απ το επσημο νεοελληνικ κρτος, αντ του πλρως υποβαθμισμνου αρχαιολογικο μουσεου της πλης να υπρχε να ενοποιημνο δκτυο προστατευμενων αρχαιολογικν χρων μαζ με τους θησαυρος του ορυκτολογικο μουσεου. Το τεχνολογικ πρκο που χει κατασκευαστε στον χρο της πρην «Γαλλικς εταιρεας μεταλλων Λαυρου» και φιλοξενε κθεση παλαιν μηχανημτων που χρησιμοποιθηκαν κατ την περοδο της λειτουργας της, αλλ και πολιτιστικς εκδηλσεις το καλοκαρι, εναι σγουρα μια θετικ πρωτοβουλα απ πλευρς του Εθνικο Μετσβιου Πολυτεχνεου που ξεκνησε το 1995. Απ το 1820 η περιοχ ανασκπτεται συστηματικ, αλλ δεν αναδεικνεται και δεν προστατεεται. Η φημισμνη Βλγικη αρχαιολογικ σχολ εχε αρχσει τις ανασκαφς απ το 1963, φρνοντας στο φς πολ σπουδαα αρχαιολογικ ευρματα, η εν Αθναις Αρχαιολογικ Εταιρεα επσης ασχολθηκε με την περιοχ, μχρι και η  Αμερικανικ Σχολ Κλασικν Σπουδν, την ρα που η επσημη πολιτεα λγω «λλειψης κονδυλων» απ το υπουργεο «πολιτισμο» αφνει τις πριν απ χρνια πενιχρς εργασες αναστλωσης που εχαν προηγηθε, να καταρρεσουν και πλι απ το πρασμα του χρνου, εν δεν υπρχει η παραμικρ -στω- περφραξη του χρου. Προφανς ενδιαφρει περισστερο η «ερεση κονδυλων» απ το υπουργεο οικονομικν για να «χρηματοδοτηθον επαρκς» τα τραπεζικ ιδρματα. Εμαστε πραγματικ «ξιοι της τχης μας».

Φανταστετε λοιπν, λο αυτν τον χρο σαν μια πολβουη κυψλη ανθρπων, γεμτο απ αρχαιολγους που σβονται το λειτοργημα τους, απ ξεναγος, απ συντηρητς, απ απλος υπαλλλους φλαξης, να φιλοξενον δεκδες σχολεα απ την Αθνα, χιλιδες τουρστες λο το χρνο, αναδεικνοντας την διαφορ του εναλλακτικο τουρισμο που σαν μεσο στχο θα χει την πολιτιστικ σνδεση των επισκεπτν με τον χρο και τον χρνο. Ας φανταστομε τα οφλη για την εμπορικ ζω στην πλη του Λαυρου, αλλ και την ανδειξη ενς ακμα σπουδαου αρχαιολογικο χρου, την απδοση του στον λληνα και Ευρωπαο πολτη μσα απ την ποιοτικ ενημρωση του για την ιστορα του τπου, ως αντβαρο στον τουρισμ «πρτα λα» που προωθε το υπουργεο πολιτισμο. Αντ αυτο παρακολουθ δελτα ανακοινσεων απ το υπουργεο που περιγρφουν τις υπηρεσιακς «βλτες» υψηλβαθμων στελεχν της δημοσιοπαλληλικς γραφειοκρατας στο χρο του θετρου, για δθεν χαρτογραφσεις και εκθσεις, την ρα που τα αρχαιολογικ μνημεα της ευρτερης περιοχς χουν δη υποστε ανεπανρθωτες «ζημις» και εναι τοιμα να καταρρεσουν. Πρκειται για να πολιτιστικ γκλημα κατ εξακολοθηση. ξιος ο μισθς σας οσφυοκμπτες, ολγιστοι, θλιβερο χαρτογιακδες, ανκανοι πολιτικντηδες, υπαλληλσκοι-υπουργσκοι των εκλεκτν πολιτικν οικογενειν.

 

Πηγ: www.lavriaki.gr© 2014, T -